Рамадан в Україні: місяць посту і молитви


мусульман розпочався священний місяць Рамадан. Згідно мусульманських регілійних канонів, упродовж місяця віруючі зобов'язані протягом світлового дня відмовитись від їжі, води та інтимних стосунків задля духовного очищення.

В Україні регіоном, де найбільш поширений іслам, є Крим. Тут Рамадан розпочався для тисяч мусульман. Протягом тридцяти днів вони за допомогою посту будуть зміцнювати свою духовність і зв'язок з Богом.

Рамадан і його приписи

Рамадан або з турецької Рамазан є дев'ятим месяцем мусульманського календаря. І вважається найпочеснішим у мусульман. Від п'ятниці і впродовж 30 днів триватиме мусульманський піст або ураза.

Згідно з релігійними канонами, в цей час віруючі не повинні у світлий добовий час вживати їжу, напої та утримуватимуться від інтимних стосунків. У Криму більшістю мусульман є кримські татари. За офіційною статистикою меджлісу кримських татар, лише 25% з них дотримується суворого посту. Загальна частина кримських мусульман або просто постять, але без п'ятиразового намазу (молитви). Або ввечері годують тих, хто постить, святковою вечерею, що також є невід'ємною частиною урази.

Такий невеликий відсоток суворих шанувальників урази пояснюється тим, що зараз більшість кримських татарів віддають перевагу так званому світському ісламу. Це більш лояльна форма мусульманської релігії, яка не передбачає примусу чи контролю мусульманина у слідуванні релігійним канонам.

Рамадан по-європейськи

Більш ортодоксальних мусульман у Криму дуже мало. Переважно вони живуть у Туреччині та країнах Азії, розповідає представник меджлісу кримськотатарського народу і депутат кримського парламенту Шевкет Кайбуллаєв. Сам він близько 12-ти років дотримується урази. Однак не завжди при цьому виконує намази.

Шевкет Кайбуллаєв: "Ми - за світський іслам. Який не змушує, не регулює усі хвилини твого життя. Приміром, п'ять разів на тиждень здійснювати намаз. Я не роблю цього п'ять разів. Тобто для нас це більше, ніж просто механічне виконання цих ось ритуалів. Ми сприймаємо Аллаха у душі і орієнтуємося на той іслам, який розвивається у Туреччині, у Європі."

Прожити день без води та їжі не так складно, як здається, стверждує Шевкет Кайбуллаєв. Головне, каже він, не піддаватися спокусам у вигляді сигарети чи кави.

"Якщо ви правильно розрахували свої фізичні можливості - нічого страшного немає. Просто ближче до четвертої години відчуваєш втому. Особливо якщо ти працюєш. Бо зазвичай палиш, каву п'єш - і день проходить нормально. А тут звичних речей немає, відчувається потяг до сигарети, до кави. Але - уявіть - десь за годину, як цей світловий день завершується, дуже цікаво, але ці бажання зникають." Самі члени меджлісу, за словами Шевкета Кайбулаєва, у більшості своїй дотримуються урази. Однак ще кілька років тому цей відсоток був дуже не значним. "Цей процес у нас повільний. Я пам'ятаю, ще у 90-х роках, коли ми сюди повернулися, обрали меджліс. І із понад 300 членів меджлісу посту, здається, лише двоє дотримувалося. Потім четверо. І досі у нас таких свідомих - небагато. Десь 16 осіб."

Рамадан - повернення до витоків?

Серед кримськотатарської молоді відсоток тих, хто дотримується суворих канонів Рамадану, також невеликий. І це у меджлісі знов таки пояснюють слідуванням світському ісламу.

Проте у молоді на це - своя точка зору. Молодий підприємець Ельдар Адаманов стверджує, що і сам 15 років дотримується посту, і молодших родичів навчає. Він стверджує, що кількість молодих людей, які поважають традиції мусульманства, поступово збільшується. Каже, віра дає сенс життя. І наводить приклад - своїх друзів.

Ельдар Адаманов: "Я справді бачу, наприклад, як проста людина, що кримські татари відходять від дезорієнтованого стану пострадянського періоду. Тобто, життя починає набувати якогось сенсу... "

Під час святкових вечерь молодь, за словами Ельдара Адаманова, активно обговорює релігійні теми. І головний плюс урази полягає у єдності людей. Навіть ті, хто не бачився багато років, у ці дні обов'язково зустрічаються. "Ми відчуваємо руку інших мусульман і їхню співучасть у нашому святі. Багато знайомих, приміром, у Туреччині, багато знайомих в інших країнах, і саме у цей період ми більше спілкуємося, постійно ведемо розмови. Саме у Рамазан. Кожного дня вітаємо один одного. Згуртування відбувається."

"Гендерний" Рамадан

Місяць Рамадан є особливим і для жінок-мусульманок. У цей період їхні права з чоловіками є рівними. І іноді вони навіть мають право упродовж місяця не братися до хатньої роботи, розповідає помічниця головного редактора кримськотатарської газети "Авдет" Лейля Сеіт-Аріф:

"Чоловік під час посту не має права вимагати від жінки виконання усіх хатніх обов'язків. Максимально вирівнюються права. І це прописано саме у наших книгах. Під час посту ми абсолютно усі рівні. Я взагалі не готую їжу під час урази. І лише увечері ми з мамою можемо щось приготувати на вечерю."

А от роботи подібна лояльність не стосується, каже Лейля Саіт-Аріф. Робочий графік під час урази не відрізняється від звичного. Лише доводиться відмовитися від обідів та кави. Присвячувати Рамадан, каже вона, треба особисто собі. Щоб переосмислити сенс свого їснування і наблизитися до Аллаха. І вона знайшла деякі істини.

Лейля Сеіт-Аріф: "Ти встаєш рано, встаєш разом із сонцем ... саме відчуття таке .. мабуть, людський організм так влаштований, як і природа: природа пробуджується рано, і людині це властиво, разом із сонцем. Мабуть, у цьому є якесь божественне одкровення, коли ти починаєш жити у тому ж ритмі, що і природа. І починаєш щось відчувати і розуміти нове для себе.

Ураза, згідно з мусульманськими традиціями, завершується святом Рамаданом-байрамом, який починається із заходом сонця в останній день Рамадану. Його святкують три дні. Мусульмани готують багату трапезу і пригощають нею родичів, сусідів та знайомих, не зважаючи на віросповідання. А також роздають милостиню і відвідують могили померлих.

0 comments:

Post a Comment